Susah Mengandung | Nak Hamil Bukan Bergantung Pada Seks Semata-mata!

Tajuk poyo. Okei. Tapi rasa macam dah betul la tu tajuknya tu.

Entri ni bukan nak cerita pasal seks. Kalau nak tahu pasal tu sila Google kamasutra orait.

Ramai orang fikir lepas dah kahwin dan go through malam pertama.. kedua.. ketiga dan ke seratus kali malam.. maka akan terus mengandung. Maybe ada yang fail malam pertama atas sebab-sebab tertentu *tak bersedia, tak jumpa jalan, ketakutan dan lain-lain.. he.he*.. Tapi tak kisah la sebab lain-lain malam kan ada.

Tapi tak semua perempuan senang mengandung. Sekali tembak je dah lekat. Memang ada yang senang. Bunting pelamin. Tapi kebanyakkan tidak semudah itu.

Kalau dah cuba lebih dari setahun tapi masih juga tidak mengandung tu.. jangan tunggu lagi. Terus pergi dapatkan nasihat pakar perubatan. Kat private hospital boleh. Kat gomen pun boleh. Kalau korang tinggal area Kuala Lumpur, senang terus pergi LPPKN Jalan Raja Laut.

Kalau isteri, kena check keadaan fizikal rahim *ada tiub tersumbat ke tidak, ada pelvic adhesion ke, PCOS ke, endometriosis ke… etc*.. kena check juga hormon *seimbang ke tidak etc

Kalau suami, kena check.. sperms mortality and count *tengok sperm tu berkualiti ke tak.. jumlah cukup ke tidak*

Lepas tu baru boleh decide langkah seterusnya. Makan pil subur, buat IUI, IVF dan sebagainya.

Jaga Diri Jika Merancang Untuk Mengandung

Biasanya kita ingat kalau dah tahu kita mengandung, baru kena jaga tubuh badan. Makan makanan berkhasiat. Makan acid folid, zat besi, kalsium dan lain-lain. Jumpa gynae untuk pre-natal care.

Tapi itu salah sebenarnya!

Sebab, masa kita tahu kita mengandung *time buat test urine tu*.. kandungan mesti dah 4-5 minggu. Dan masa jumpa doktor untuk first pre-natal care.. masa tu dah 10-12 minggu.

Masa tu organ utama baby dah pun terbentuk. So, kalau ada kecacatan dalam kandungan… masa tu ia sudah terjadi. Sebab tu.. kalau kita plan nak mengandung (atau tahu kita jenis senang lekat dan tak mahu makan pil perancang etc)… maka kita kena sentiasa jaga PEMAKANAN kita.

Okei. Bagi yang mencuba nak dapatkan anak. Kena make sure ada pre-conception care. Jagaan sebelum mengandung.

Sebaik-baiknya… 4 bulan sebelum cuba mengandung tu.. dah kena amalkan gaya kehidupan yang sihat. Makan kena jaga. Acid folic kena ambik. Yup.. acid folic ni sangat-sangat penting.

Acid folid kena ada dalam badan at least sebulan sebelum mengandung. Sebab acid folic ni dapat kurangkan risiko baby terkena spina bifida.

Spina bifida ni maknanya kepala baby tak terbentuk dengan sempurna. Biasanya, kalau jadi macam ni.. doktor akan advise gugurkan bayi. Sebab kalau lahir pun.. baby tidak akan survive.

Me dah terbaca a few cases spina bifida ni dalam beberapa blog. Kalau anak dah ramai tu maybe rasa sedih tak banyak. Me kata maybe lah kan.. kita tak tahu apa perasaan dia. Sebab bukan duduk dalam shoe dia.

Tapi kalau yang memang berharap sangat mengandung tapi tiba-tiba kena gugur anak macam ni.. tak ke berganda-ganda sedih? 

So, bagi yang TTC (trying to conceive).. tak kira apa cara.. pil subur ke.. IUI ke.. IVF ke.. please make sure your body bersedia untuk pregnancy tu. Eat right for your baby sebelum korang disahkan mengandung.


Forever Living Malaysia
PERHATIAN: Produk ini boleh didapati dari Pengedar Forever Forever Living Products yang sah, atau boleh BELI ONLINE, atau anda boleh JADI AHLI untuk dapat diskaun 15%! Daftar ahli hanya RM105 & dapat FREE 1x Aloe Vera Gel.

Anda boleh BELI ONLINE dari mana2 lokasi di Australia, Belgium, Canada, Cyprus, Czech Republic, Spain, United Kingdom, Greece, Northern Ireland, Ireland, Luxembourg, Malaysia, Netherlands, New Zealand, Philippines, Portugal, Singapore, Slovak Republic, United States and South Africa. Produk akan dihantar terus kepada alamat anda di negara tersebut!

Beli Produk Forever Living Online
Jika anda berada di mana2 negara yang tersenarai di bawah, anda boleh BELI ONLINE dengan klik pada bendera negara berkenaan. Jika negara anda tidak tersenarai, sila hubungi saya dengan mengisi borang ini. Saya akan hubungi anda secepat mungkin.
Australia Forever Living Products Buy Online Czech Republic czec-republic Netherlands Netherlands New Zealand New Zealand Slovac Republic Slovak Republic   Belgium Belgium Spain Spain Ireland Ireland Philippines Philippines United States United States Canada canada United Kingdom United Kingdom Luxembourg Luxembourg Portugal Portugal South Africa South Africa Cyprus Cyprus Greece Greece Malaysia Malaysia Singapore Singapore
 

DISCLAIMER: Pernyataan dalam laman web ini adalah pendapat penulis, berdasarkan pengalaman peribadi menggunakan ALoe Vera, pengalaman orang lain dan hasil pembacaaan dari buku, majalah dan laman web lain. Produk yang dibincangkan tidak bermaksud untuk mendiagnos, merawat atau mencegah penyakit2 tertentu. Anda disarankan berbincang dengan doktor jika mengalami apa2 masalah kesihatan atau sebelum memutuskan untuk mengambil supplemen dari Aloe Vera dan lain2.

Forever Living Malaysia
BUSINESS PARTNER DIPERLUKAN SEGERA!
Forever Living Products Malaysia - Singapore - Brunei


Modal mula dari RM1,550 -RM1,800 sahaja. Dapat 20+ produk pada harga ahli. Next belian diskaun/untung 35%! Boleh taja ahli. Yang *BETUL2 SERIUS NAK BISNES* sila isi borang di http://KhasiatAloeVera.com/ahli
Saya akan hubungi anda secepat mungkin!
http://BisnesAloeVera.com
http://rosibrahim.flp.com

Nama anda akan disenarai sebagai business partner team #AloeVeRos di laman web KhasiatAloeVera.com.

Semoga anda dan saya dimurahkan rezeki bersama Forever Living. Ameen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *