Masalah Kesuburan | Susah Mengandung Sebab Ovarian Cysts

Ramai wanita susah mengandung sebab ada Ovarian Cysts.

Ada beberapa jenis Ovarian Cysts ni. Bergantung pada jenis apa dan kuantitinya – ovarian cysts boleh secara langsung menyebankan masalah susah mengandung ni.

Functional Cysts

Setiap bulan sebelum ovulasi, ovari atau kilang telur akan menyediakan telur matang siap sedia untuk dilepaskan. Telur ni berada dalam kantung kecil berisi cecair yang dinamakan Functional Cysts.

Bila telur dilepaskan (nurse kat LPPKN kata proses sebagai pecah telur), kantung tu akan pecah dan telur akan dikeluarkan. Cysts itu akan diserap kembali dalam badan.

Kadang-kadang, ada kantung tak pecah mengikut masa dan terus membesar menjadi  cyst. Tapi jenis cyst macam ni akan hilang dengan sendiri dalam satu hingga 3 bulan.

Corpus Luteum

Cysts jenis ni berasal dari kantung telur yang dah melepaskan telur, tapi kantung ni tak hancur untuk diserap badan. So, cecair akan masuk dan ia akan membesar sehingga 4 inci.

Cysts jenis ini boleh menyebabkan ovary berpintal dan kita akan rasa sakit juga berdarah.

Tapi jangan risau sebab Corpus Luteum cysts ni juga akan hilang dengan sendiri selepas satu dua minggu.

Biasanya kalau kita ambil pil subur macam Clomid, kemungkinan besar kita akan dapat Corpus Luteum cyst ni.

Cystadenomas

Cyst jenis ni membesar di permukaan luar ovari dan kelihatan macam blister kat kulit (ada cecair pekat di dalamnya). Ia boleh membesar dan menyakitkan.

Endometriomas

Cyst jenis ni biasa terjadi kalau kita ada Endometriosis – keadaan dimana tisu Endometrium yang biasa ada dalam rahim didapati berada di tempat selain rahim.

Tisu endometrium mungkin melekat pada ovary dan menyebabkan Endometriomas.

Cyst jenis ni boleh menyebabkan senggugut teruk atau kesakitan masa hubungan seks.

Polycystic Ovaries

Biasa berlaku pada penghidap PCOS. Ovari tidak menghasilkan hormone bagi mengeluarkan telur yang matang.

Cysts ini bermula sebagai Functional Cysts tapi tidak ada telur didalam kantung yang cukup besar untuk dilepaskan. Ovulasi tidak berlaku.

Bila ini berlaku, badan kita berhenti mengeluarkan hormone Progestrone dan menyebabkan kitaran haid menjadi tidak tetap atau terus berhenti. Sebab tu ada penghidap PCOS yang datang haid beberapa bulan sekali atau juga setahun sekali.

Cyst ini juga menghasilkan hormone lelaki yang terus menyekat proses ovulasi dan menyebabkan pelbagai simpton lain seperti bulu badan berlebihan.

Dermoid cysts

Dermoid cysts ni adalah paling merbahaya sebab ia adalan tumor benign. Terdapat risiko ovary pecah jika tidak dikesan lebih awal.

Simptom-Simptom Ovarian Cysts

Antara tanda-tanda kita ada masalah cysts ialah.

  • Rasa tekanan kuat atau sakit di bahagian ari-ari
  • Berat badan bertambah secara mendadak
  • Sakit masa hubungan seks
  • Kitaran haid tidak tetap atau langsung tidak ada haid
  • Senggugut teruk
  • Loya dan muntah
  • Sakit masa kencing
  • Sakit pada buah dada

So, kalau ada tanda-tanda macam disebutkan, jangan berlengah pergi jumpa doctor pakar sakit puan.

Forever Living Malaysia
PERHATIAN: Produk ini boleh didapati dari Pengedar Forever Forever Living Products yang sah, atau boleh BELI ONLINE, atau anda boleh JADI AHLI untuk dapat diskaun 15%! Daftar ahli hanya RM105 & dapat FREE 1x Aloe Vera Gel.

Anda boleh BELI ONLINE dari mana2 lokasi di Australia, Belgium, Canada, Cyprus, Czech Republic, Spain, United Kingdom, Greece, Northern Ireland, Ireland, Luxembourg, Malaysia, Netherlands, New Zealand, Philippines, Portugal, Singapore, Slovak Republic, United States and South Africa. Produk akan dihantar terus kepada alamat anda di negara tersebut!

Beli Produk Forever Living Online
Jika anda berada di mana2 negara yang tersenarai di bawah, anda boleh BELI ONLINE dengan klik pada bendera negara berkenaan. Jika negara anda tidak tersenarai, sila hubungi saya dengan mengisi borang ini. Saya akan hubungi anda secepat mungkin.
Australia Forever Living Products Buy Online Czech Republic czec-republic Netherlands Netherlands New Zealand New Zealand Slovac Republic Slovak Republic   Belgium Belgium Spain Spain Ireland Ireland Philippines Philippines United States United States Canada canada United Kingdom United Kingdom Luxembourg Luxembourg Portugal Portugal South Africa South Africa Cyprus Cyprus Greece Greece Malaysia Malaysia Singapore Singapore
 

DISCLAIMER: Pernyataan dalam laman web ini adalah pendapat penulis, berdasarkan pengalaman peribadi menggunakan ALoe Vera, pengalaman orang lain dan hasil pembacaaan dari buku, majalah dan laman web lain. Produk yang dibincangkan tidak bermaksud untuk mendiagnos, merawat atau mencegah penyakit2 tertentu. Anda disarankan berbincang dengan doktor jika mengalami apa2 masalah kesihatan atau sebelum memutuskan untuk mengambil supplemen dari Aloe Vera dan lain2.

Forever Living Malaysia
BUSINESS PARTNER DIPERLUKAN SEGERA!
Forever Living Products Malaysia - Singapore - Brunei


Modal mula dari RM1,550 -RM1,800 sahaja. Dapat 20+ produk pada harga ahli. Next belian diskaun/untung 35%! Boleh taja ahli. Yang *BETUL2 SERIUS NAK BISNES* sila isi borang di http://KhasiatAloeVera.com/ahli
Saya akan hubungi anda secepat mungkin!
http://BisnesAloeVera.com
http://rosibrahim.flp.com

Nama anda akan disenarai sebagai business partner team #AloeVeRos di laman web KhasiatAloeVera.com.

Semoga anda dan saya dimurahkan rezeki bersama Forever Living. Ameen.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *