Masalah Kesuburan | Siapa Yang Mandul Sebenarnya?

Mandul… perkataan memang sangat sensitif bagi kebanyakan wanita. Terutama kalau dah berkahwin bertahun-tahun tapi masih tidak dapat anak.

Actualy perkataan mandul tu bermaksud tidak mampu untuk hamil atau menghamilkan. Sebab ada masalah-masalah tertentu.

I know it is such a harsh word to use. Tapi I have to write it. Sebab isu mandul ni selalunya disalahkan pada perempuan!

Me pernah dilaserkan dengan perkataan itu a few years ago.. Selepas 2 tahun berkahwin tapi masih belum mengandung. Pulak tu kena laser oleh adik ipar sendiri. Time raya!

“Kau ni mandul ke?” Yup.. itu ayat yang adik ipar cakap to my face. Di depan semua parents in law, adik ipar dan biras yang lain. Masa orang sepatutnya happy-happy sambut hari raya.

Tapi me tak bagi reaksi apa-apa. Just a blank face, walaupun dalam hati rasa nak bagi pelempang sebijik.

So, sesiapa yang ada masalah kesukaran mendapat anak, dan perlu menghadapi manusia-manusia yang tak sensitif dengan perasaan orang lain tu… banyakkan bersabar. Jangan cepat melatah. Tak de gunanya.

Just put a blank face. Buat bodo. Kalau geram sangat ajak dia berdebat tentang apa definisi mandul tu.

Lelaki Pun Ada Yang Mandul

Kalau tengok definisi mandul yang me beri kat atas tu… tidak mampu untuk hamil atau menghamilkan.

Yup! Ada lelaki yang tidak boleh menghamilkan isteri dia. Walaupun bermacam posisi kamasutra dia buat. Walaupun dia telan viagra berbotol-botol sampai jadi biru.

Sebab apa? Sebab dia tak ada benih! Tak ada sperma!

Tapi yang selalu kena sindir, kena maki, kena cerca, kena laser adalah si isteri. Ada mak mertua fikir yang masalah tu datang dari anak lelaki dia? Ada? Tak ada kan. Semua fikir tu semua kesalahan si isteri. Sebab hanya perempuan yang boleh mengandung. So, kalau tidak mengandung tu mesti isteri lah salahnya.

Okey. Fine kalau sedara mara tak ingat pasal subjek sains masa sekolah dulu. Yang sperma kena bertemu dengan telur untuk menghasilkan bayi.

  • Kalau telur besar dan sihat tapi sperma tak ada. Maka tak ada baby.
  • Kalau telur besar dan sihat tapi sperma tak larat berenang untuk bertemu telur pun tak jadi baby.
  • Kalau sperma ada tapi telur kecik atau telur tak ada pun tak ada baby.
  • Kalau sperma ada dan telur besar tapi tak boleh bertemu sebab tiub tersumbat pun tak jadi baby.

Sebab Tu Suami Isteri Kena Check

Yup! Kalau dah bertahun berusaha tapi masih tidak mengandung, kedua-dua suami dan isteri pun kena buat medical check up. Tak de guna kalau isteri je beriya pergi check up sana sini atau makan ubat macam-macam. Tapi suami berdegil tak mahu check sama.

Sebab tu kalau pergi LPPKN, the first thing yang doktor check adalah SUAMI! Kalau kiraan dan kualiti sperma adalah baik baru proceed check isteri pulak.

Macam emo pulak entri ini…ha..ha

Kisah-Kisah Suami Mandul

Kalau korang baca my entry pasal TAFF tu *klik sini*… ada banyak isteri yang meluahkan perasaan kat bahagian komen pasal suami tak subur. Sini me copy untuk korang senang baca. Kat entri TAFF tu dah beratus komen so agak sesak nafas nak scroll down.

Comment by Sumartini Mahadi on 20 March 2010:

Assalamualaikum…

Saya sudah berkahwin selama 6 tahun dan masih belum dikurniakan cahaya mata. Saya telah mencuba pelbagai kaedah rawatan dari tradisional hinggalah ke doktor pakar sakit puan. Selepas 2 tahun berkahwin saya terus membuat rawatan kesuburan di hospital pakar. Doktor menasihatkan saya supaya melakukan IVF kerana hanya itu saja cara yang boleh membuatkan saya mengandung kecuali jika ada keajaiban berlaku. Ini kerana bilangan sperma hubby sangat kurang(oligospermia) sekitar 6-8 million.

Doktor juga memberitahu jika saya menjalankan rawatan IUI ia satu yang sia-sia dan buang masa serta duit. Pada tahun 2008 (tahun keempat perkahwinan)saya telah menjalankan rawatan IVF di Hospital Kuala Lumpur. Kos rawatan perlu ditanggung sendiri oleh pesakit kerana hospital kerajaan tidak menyediakan kemudahan IVF secara percuma. Namun begitu, setiap kali buat check up dan konsultansi, kita tak perlu bayar cuma ada sesetengah ubat yang tidak disediakan oleh hospital kerajaan perlu dibeli di hospital swasta spt di SJMC.

Bagaimanapun, rawatan IVF yang saya lakukan gagal. Saya tidak pernah putus asa dan sentiasa yakin suatu hari nanti pasti Allah akan makbulkan doa saya untuk memperoleh zuriat sendiri. Saya sekarang telah memohon anak angkat dgn Jabatan Kebajikan Masyarakat. Saya harap dengan adanya anak angkat itu nanti dapat mengubat kesunyian dan memberikan kebahagiaan buat saya dan suami. Saya masih berminat ingin mencuba lagi rawatan IVF tapi memandangkan kos yang tinggi dan keadaan ekonomi yang tidak mengizinkan, saya tangguhkan dulu hasrat nak buat IVF. Saya ingin memohon TAFF, bagaimana cara nak download borang permohonan TAFF dari website ini, boleh tak nyatakan syarat-syarat yang khusus untuk memohonnya…

Comment by azimah on 22 March 2010:
assalamualaikum…

saya pn. azimah telah berkahwin hampir 6 tahun tapi masih gagal untuk hamil. Ini kerana di sebabkan kurangnya sperma suami yang normal. pemeriksaan ini telah saya lakukan di HUKM. dan saya telah pun melakukan IVF tetapi masih gagal. Saya tidak tahu apa lagi yang patut saya lakukan. saya telah membuat pinjaman bank semata-mata untuk buat IVF untuk dapatkan zuriat. Bagaimanakah TAFF dapat membantu saya. Saya sentiasa berdoa semoga saya dikurniakan cahaya mata. Bagaimanakah caranya saya untuk mendaftar di TAFF untuk mendapat rawatan disana. Saya harap pihak TAFF dapat membantu saya.

ida Reply:
March 29th, 2010 at 8:57 am

Assalamualaikum semua…..saya ida, kahwin dah nak msk 5 thn, pun belum dikurniakan zuriat, saya & hubby dah mula buat rawatan, rancang nak buat IUI tapi doc kata harapan cuma IVF, itu pun harapan la…masalah suami tiada sperma…skrang suami tgh mkn ubat yg diberikan oleh doc, tunggu 2 bln test air mani lagi, tapi ida buat rawatan kat hospt swasta….ingat nak daftar kat TAFF jugak…sesiapa yg ade pengalaman suami tiada sperma ade harapan tak untuk ade baby?

Tini Reply:
April 5th, 2010 at 10:58 pm

Salam…
Saya ada beberapa soalan, harap dapat sudi jawab….
1. Ada tak ubat yang khusus untuk tingkatkan bilangan sperma selain dari makan makanan yang kaya dengan protein. Setiap kali jumpa doktor, dia tak bagi ubat utk husband pun just suggest makan lebihkan protein dan makan supplement spt tribestean.
2. Apakah faktor2 yang menyebabkan bilangan sperma kurang sedangkan suami aktif, tak merokok, tak pakai yg ketat2pun…
3. Adakah faktor keturunan meyumbang kepada ketidaksuburan/ kemandulan pasangan yang bekahwin?

Ok, TQVM

SUE Reply:
April 14th, 2010 at 12:06 pm

sya cdgkan suami akak mkn daun ketumbar..doktor dr hospital bangkok pernah bgtau kenalan sya..utk kuatkan sperm..try r..

Comment by elysa on 19 April 2010:
salam..

ni pula kisah hidup sy selama 3 thn sy kawin msh blm dikurniakan anak..thn lps sy follow up dkt pvt cliniv ky subang..
dh bermacm2 ubat doc bg trmasukla clomid 2X cycle..msh x berjaya..
jln terakhir doc brain wash my hubby suruh dia wat sperm test..

result nye btl2 menguji kami..NO SPERM..sy rase gelap sekejap dunia ni..tp sy kuatkam semangat..demi suami..sy buat mcm tiada ape yg brlaku dan sy anggap smua ni dugaan dr Allah..then doc wat surat refer to HKL..n resultnye msh same no sperm..doc syorkan kami wat IVF kalo2 ade sel spem yg tersumbat so diorg akn amik sel tu tuk wat IVF..kami blm wat kata putus lg..msalah utama sbb saving x cukup..so terpaksa la tangguh dlu..ble kwn2 ckp psl TAFF ni..nk jgk register tp xtau mcamane cr nye..

ida Reply:
April 20th, 2010 at 7:50 am

salam elysa…..jgn sedih n putus asa..nie semua dugaan tuhan pada kita…kita x tau..rahsianya….akak dah nak msk 5 thn kawen, baru lah berjaya pujuk hsbd jumpa doc n wat sperm test, reslt same mcm elysa…bohong klu akak tak sedih tp mcm elysa kate ingat ALLAH,

sebelum nie mcm2 dah wat bg pihak akak, skrg nie doc bg suplmnt kena mkn dlm 2 bln 1/2,n akak monitor dia, pas tu doc srh wat sperm test blk, n klu ade skt pun doc kate boleh wat IVF,tp klu x de kena wat pembedahan kecil kat suami, akak berharap dan berdoa harap2 ALLAH makbulkan doa kite elysa, kite hanya merancang tapi yg menentukan ALLAH SWT…mane tau tiba2 tuhan nak kasi kita cahaya mata..tiap2 tahun dibaginya…aminnn…

Comment by aidatihani on 14 May 2010:

salam sumer…u all baca la paper metro hari ni…citer pasal org yg dh berbelas2 tahun kawen tp x der zuriat lagi…tup2 dapat anak jugak akhirnya…i doakan i fine day all of us pun akan dikurniakan anak jugak…amiiiinnn…

jgn la sedy2 yer…i pun dh 2 kali kawen…1st marriage berkecai sbb ex-hubby kata i mandul…2nd marriage ni after 2 years tanpa disangka2 i peknen…tp kuasa tuhan mengatasi segalanya…baby i meninggal selepas 4 hari dilahirkan…

mmg sedih sgt tp i percaya Allah lebih maha mengetahui apa yg terbaik utk setiap hambaNya…
so to all yg masih childless jangan la rasa diri tu malang sgt…usaha doa & tawakal ok…jgn tensen2…hidup mesti ceria sokmo…tenang2 kan hati yer…mana tau tetiba ‘melekat’ pulak…

just nak share dgn u all yg muslim rajin2 la baca surah Insyirah…moga2 segala kesusahan kita nak dapat zuriat akan dipermudahkan akhirnya…sapa tau kan…

Forever Living Malaysia
PERHATIAN: Produk ini boleh didapati dari Pengedar Forever Forever Living Products yang sah, atau boleh BELI ONLINE, atau anda boleh JADI AHLI untuk dapat diskaun 15%! Daftar ahli hanya RM105 & dapat FREE 1x Aloe Vera Gel.

Anda boleh BELI ONLINE dari mana2 lokasi di Australia, Belgium, Canada, Cyprus, Czech Republic, Spain, United Kingdom, Greece, Northern Ireland, Ireland, Luxembourg, Malaysia, Netherlands, New Zealand, Philippines, Portugal, Singapore, Slovak Republic, United States and South Africa. Produk akan dihantar terus kepada alamat anda di negara tersebut!

Beli Produk Forever Living Online
Jika anda berada di mana2 negara yang tersenarai di bawah, anda boleh BELI ONLINE dengan klik pada bendera negara berkenaan. Jika negara anda tidak tersenarai, sila hubungi saya dengan mengisi borang ini. Saya akan hubungi anda secepat mungkin.
Australia Forever Living Products Buy Online Czech Republic czec-republic Netherlands Netherlands New Zealand New Zealand Slovac Republic Slovak Republic   Belgium Belgium Spain Spain Ireland Ireland Philippines Philippines United States United States Canada canada United Kingdom United Kingdom Luxembourg Luxembourg Portugal Portugal South Africa South Africa Cyprus Cyprus Greece Greece Malaysia Malaysia Singapore Singapore
 

DISCLAIMER: Pernyataan dalam laman web ini adalah pendapat penulis, berdasarkan pengalaman peribadi menggunakan ALoe Vera, pengalaman orang lain dan hasil pembacaaan dari buku, majalah dan laman web lain. Produk yang dibincangkan tidak bermaksud untuk mendiagnos, merawat atau mencegah penyakit2 tertentu. Anda disarankan berbincang dengan doktor jika mengalami apa2 masalah kesihatan atau sebelum memutuskan untuk mengambil supplemen dari Aloe Vera dan lain2.

Forever Living Malaysia
BUSINESS PARTNER DIPERLUKAN SEGERA!
Forever Living Products Malaysia - Singapore - Brunei


Modal mula dari RM1,550 -RM1,800 sahaja. Dapat 20+ produk pada harga ahli. Next belian diskaun/untung 35%! Boleh taja ahli. Yang *BETUL2 SERIUS NAK BISNES* sila isi borang di http://KhasiatAloeVera.com/ahli
Saya akan hubungi anda secepat mungkin!
http://BisnesAloeVera.com
http://rosibrahim.flp.com

Nama anda akan disenarai sebagai business partner team #AloeVeRos di laman web KhasiatAloeVera.com.

Semoga anda dan saya dimurahkan rezeki bersama Forever Living. Ameen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *